ĽUTINA: Približne 20.000 pútnikov prišlo na odpustovú slávnosť gréckokatolíkov

22.08.2010 Sabinov

Ľutina 22. augusta (TASR) - Približne 20.000 pútnikov prišlo počas dvoch víkendových dní na archieparchiálnu odpustovú slávnosť k sviatku Nanebovzatia Presvätej Bohorodičky na Mariánskej hore v Ľutine v okrese Sabinov.
Každoročne ju ako najväčšiu v eparchii organizuje Gréckokatolícky arcibiskupský úrad v Prešove spolu s ľutinským farským úradom.
Hlavným celebrantom dnešnej archijerejskej svätej liturgie, ktorou púť vyvrcholila, bol prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak. Koncelebrovalo osem ďalších biskupov zo Slovenska i zahraničia.
Kardinál Bernard Francis Law, arcikňaz pápežskej Baziliky Santa Maria Maggiore v Ríme, ktorá je prvým a zároveň hlavným mariánskym chrámom na svete, prečítal dekrét o ustanovení puta duchovného príbuzenstva medzi touto rímskou bazilikou a pútnickým miestom v Ľutine. Podľa vladyku Babjaka je táto významná udalosť v živote gréckokatolíkov \"výsledkom modlitieb našich blahoslavených vieromučeníkov Pavla Petra Gojdiča, Vasiľa Hopku a Metoda Dominika Trčku, ktorí za nás v nebi orodujú. \"
Exarcha Srbska a Čiernej Hory Juraj Džudžar v homílii okrem iného povedal: \"Každý, kto žije, zomrie, ale tento sviatok nám hovorí, že aj my, hriešni, nezostaneme v zemi, ale budeme vzkriesení. \"
Kardinál Bernard Francis Law si zaspomínal na rok 1968, keď sa na istom kongrese dozvedel o vstupe vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. \"Teraz som rád, že som medzi gréckokatolíkmi na Slovensku, spomedzi ktorých vzišli také osobnosti ako blahoslavení mučeníci komunistického režimu Pavol Peter Gojdič a Vasiľ Hopko, \" povedal kardinál.
Účastníci púte zaslali pozdravný list pápežovi Benediktovi XVI. , v ktorom okrem iného pripomínajú, že uplynulo už 155 rokov od udelenia zvláštnych výsad pútnickému miestu v Ľutine pápežom Piom IX. \"Našu radosť umocňuje vyhlásenie dekrétu o ustanovení puta duchovného príbuzenstva medzi pápežskou bazilikou Santa Maria Maggiore v Ríme a ľutinskou Bazilikou minor, ktorým toto miesto získava ďalšie milosti pre pútnikov\", uvádza sa v liste pápežovi.
V správe o ľutinskom zjavení sa spomína, že 19. augusta 1851 sa miestnej obyvateľke Zuzane Feketeovej zjavil sv. Mikuláš. Po opakovaných zjaveniach postavili na Ľutinskej hore kríž. V roku 1988 pápež Ján Pavol II. vyhlásil ľutinský gréckokatolícky farský Chrám Zosnutia Presvätej Bohorodičky za Baziliku minor. Vlani túto jedinú gréckokatolícku baziliku na Slovensku rozšírili.
 

Vyberte región